Ελάχιστα επεμβατική ενδαγγειακή αποκατάσταση Ανευρυσμάτων Κοιλιακής Αορτής, λαγονίων αρτηριών (EVAR) ή Θωρακικής Αορτής (TEVAR).
Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζει μια αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα τέτοιου βαθμού που πολλοί ομιλούν για επιδημία. Με την αύξηση της συχνότητας του διαβήτη αναμένεται αύξηση και των επιπλοκών της νόσου!
Διαχωρισμός Αορτής: 3,5 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν αυξητική τάση: 14 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Στην ηλικιακή ομάδα 65-75 ετών αυξάνεται έως 35 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως.
Η πλειονότητα των κακώσεων αφορά την βραχιόνιο αρτηρία. Το 90% των κακώσεων οφείλονται σε διατιτραίνων τραύμα. Η επανάκτηση της λειτουργικότητας του άκρου συχνά σχετίζεται με την συνοδό βλάβη του νεύρου. Οι φλεβικές βλάβες σπάνια απαιτούν αποκατάσταση (ακόμη και η βραχιόνια / μασχαλιαία φλέβα μπορούν να απολινωθούν - εκτενές παράπλευρο).
Όταν λέμε «Διαβητικό Πόδι» αναφερόμαστε σε επιπλοκή των ανθρώπων που έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζει αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα τέτοιου βαθμού που πολλοί ομιλούν για επιδημία. Το 2030 αναμένεται ότι οι διαβητικοί θα υπερβούν τα 552 εκατομμύρια, 9.9% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 6%-8% χωρίς του προδιαβητικούς. Βάσει όμως των ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων πλησιάζει το 10% του πληθυσμού.
Δρ Μάριος Μουστάρδας
MD, MSc, PhD, FICA
Αγγειοχειρουργός - Θωρακοχειρουργός