Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00 - 18:00, Σάββατο: 8:00 - 14:00

Άρθρα

Άρθρα που έχει δημοσιεύσει ο Δρ. Μουστάρδας Μάριος σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και ηλεκτρονικά μέσα.

Ενδαγγειακή Αποκατάσταση Αγγειακών Παθήσεων (Evar - Tevar)

Άρθρα Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 04:19

Ελάχιστα επεμβατική ενδαγγειακή αποκατάσταση Ανευρυσμάτων Κοιλιακής Αορτής, λαγονίων αρτηριών (EVAR) ή Θωρακικής Αορτής (TEVAR).

Τα Ανευρύσματα των αρτηριών είναι τοπικές διευρύνσεις του τοιχώματος των αγγείων. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις, διότι δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα και επομένως μένουν συχνά αδιάγνωστες, αλλά τυχόν ρήξη τους οδηγεί σε ακατάσχετη αιμορραγία και αιφνίδιο θάνατο.

Για να αντιμετωπίσουμε τα ανευρύσματα μεγάλων αρτηριών, τοποθετούμε ειδικά μοσχεύματα (stent grafts), που αποτρέπουν την εξέλιξη της διάτασης. Έτσι, αποκλείουμε τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής, των λαγονίων αρτηριών (EVAR), ή της θωρακικής αορτής, κυρίως της κατιούσας (TEVAR), όταν χρειάζεται. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με αρχική τοποθέτηση ειδικών συρμάτων και καθετήρων. Η εφαρμογή τους γίνεται, υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία με μικρές τομές στους μηρούς (μηροβουβωνική χώρα) ή ακόμη και χωρίς τομές (διαδερμικά). Με τη βοήθεια λοιπόν αυτών των συρμάτων και καθετήρων προωθούμε και τοποθετούμε το μόσχευμα, είτε στην ακτινολογική μονάδα με τον αγγειογράφο, είτε στο χειρουργείο με ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα (C-ARM), ή ακόμη καλύτερα σε ειδικά διαμορφωμένες χειρουργικές αίθουσες (αγγειοχειρουργική suite).

Με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο μπορούμε πλέον να θεραπεύσουμε ασθενείς με ανευρύσματα, που άλλοτε θα χρειάζονταν μία μεγάλη, εξαιρετικά βαρεία, επέμβαση υπό γενική αναισθησία και πιθανότατα νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).

Με τις ενδαγγειακές μεθόδους, μπορούμε επίσης να δίνουμε λύσεις σε πλείστες περιπτώσεις αγγειοχειρουργικών παθήσεων, όπως στις στενώσεις ή αποφράξεις αρτηριών (αγγειοπλαστική με μπαλόνι και με ή χωρίς τοποθέτηση νάρθηκα), ή ακόμη και στους κιρσούς σκελών με laser (laser ablation) ή άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (RF-VNUS, Clari Vein, Vena Seal). Τα περιστατικά αυτά λοιπόν αντιμετωπίζονται πολύ πιο εύκολα, και οι ασθενείς, χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του οργανισμού, συνήθως επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους άμεσα ή σε λίγες ημέρες.