Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00 - 18:00, Σάββατο: 8:00 - 14:00

Αρτηριακό σύστημα

Ανευρύσματα, Καρωτίδες - Εγκεφαλικό επεισόδιο, TIA's (Transient Ischemic Attack), PAD, Θρομβώσεις, Εμβολές, Διαβητικό πόδι

Αρτηριακό σύστημα

  • Ανευρύσματα Θωρακικής, Κοιλιακής Αορτής, Λαγονίων και περιφερικών αγγείων (ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση ή ενδοαυλιακή - ενδαγγειακή αντιμετώπιση με stent grafts)
  • Στένωση Καρωτίδων (ενδαρτηρεκτομή ή ενδαγγειακά)
  • Αντιμετώπιση στενώσεων - αποφράξεων - περιφερική αποφρακτική νόσος (by-pass ή αγγειοπλαστική με μπαλόνι/stent)
  • Αντιμετώπιση αρτηριακών εμβολών (εμβολεκτομή)
  • A-V fistula
  • Διαβητικό Πόδι

Σχετικά με το Αρτηριακό σύστημα

Αρτηρίες ονομάζονται τα αγγεία του οργανισμού που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα. Όσο απομακρύνονται από την καρδιά διακλαδίζονται και σχηματίζουν όλο και μικρότερα αγγεία, μικρότερες αρτηρίες και αρτηρίδια τα οποία τελικά καταλήγουν στα τριχοειδή αγγεία.

Οι αρτηρίες αποτελούνται, όπως και τα υπόλοιπα αιμοφόρα αγγεία, από τρεις χιτώνες, τον έσω, το μέσο και τον έξω χιτώνα. Ο έσω χιτώνας αποτελείται από μια στιβάδα ενδοθηλιακών κυττάρων που επενδύουν την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων και από ποικίλη ποσότητα υπερενδοθηλιακού συνδετικού ιστού. Περιβάλλει τον αυλό του αγγείου, τη περιοχή από την οποία μεταφέρεται το αίμα. Προς τα έξω ο έσω χιτώνας των αρτηριών περιλαμβάνει τον έσω ελαστικό υμένα. Ο μέσος χιτώνας είναι συνήθως ο παχύτερος από τους τρεις χιτώνες. Αποτελείται από κυκλικώς διατεταγμένα λεία μυϊκά κύτταρα και ινοελαστικό συνδετικό ιστό. Το ελαστικό στοιχείο αυτού του ιστού παρουσιάζει αύξηση παράλληλα με την αύξηση του μεγέθους του αγγείου. Ο έξω χιτώνας είναι ο πιο εξωτερικός χιτώνας του αγγείου και αποτελείται από ινοελαστικό συνδετικό ιστό και είναι πλούσιος σε κολλαγόνο. Στα μεγαλύτερα αγγεία περιέχει αγγεία των αγγείων, μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον έξω και τον μέσο χιτώνα αυτών των αγγείων.

Διαβάστε περισσότερα για το Αρτηριακό σύστημα στη Wikipedia